In:Nieuws

Schreeuwen doen ze niet meer, op de visafslag van Le Guilvinec. Maar dat er vroeger naar elkaar geschreeuwd werd om de prijs van de vis te bepalen is terug te vinden in de naam van iedere visafslag in Frankrijk: ze heten allemaal ‘criée’. Die van Le Guilvinec is een ‘ambachtelijke’ visafslag in het zuidwesten van Bretagne, dat wil zeggen dat de vissersboten die hun vis en schaaldieren daar afleveren onder de 25 meter moeten zijn. De vis komt vers aan land, dus niet diepgevroren: aan boord wordt de vis in grote bakken verpakt, om en om met een laag ijs.

Le Guilvinec is het centrum van drie vlak bij elkaar gelegen havens (Le Guilvinec-Lechiagat, Loctudy en St. Guénolé) en beschikt over een vissersvloot van ca. 100 boten: diepzeetrawlers die van acht tot veertien dagen op zee blijven, en kustvaartuigen die elke dag ‘thuis’ komen. De grote specialiteit van de visafslag zijn langoustines die niet voor niets ‘ les demoiselles du Guilvinec’ worden genoemd. Er wordt – afhankelijk van het seizoen – gevist op mul, zeeduivel, rog, wijting, schelvis, tonijn, sardines, zonnevis en, jawel, zeewier.

Bezoekje is spannend..
Er zijn meerdere rondleidingen per dag op de criée, die steeds in vol bedrijf is. Kijk dus als bezoeker uit dat je niet onder een steekkar terecht komt – voor hen gelden geen snelheidsbeperkingen. Spiegelglad is het ook: de vloer van de criée wordt enkele keren per dag schoongespoeld met zeewater. Dat doodt de bacteriën. Alle machinerie wordt met zoetwater gereinigd: de criée beschikt over de grootste afwasmachine die een normaal mens in zijn leven te zien krijgt. In die afwasmachine worden alle kratten hygiënisch gereinigd. En dat zijn er nogal wat: de lading van een boot kan – afhankelijk van de vangst – tussen de 5 en 45 ton bedragen.

 

 

De visafslag beschikt over een eigen ijsmachine. Die maakt met name voor de kleinere boten ijs. De grote nemen alleen zoetwater mee en maken hun eigen ijs aan boord.

De rondleidingen zijn alleen in het Frans, maar ook wie de taal niet machtig is, of de uitleg door de gigantische herrie niet kan horen, krijgt een goed beeld van het proces en de soort vangst. De verschillende soorten vis worden door de gids uit de bakken ‘gevist’ en getoond. De criée beschikt ook over een museum over de visvangst, inclusief doorlopende video’s. U kunt zien hoe het er op de vissersboten aan toegaat en hoe er op de criée op wordt toegezien dat er geen ondermaatse vangst wordt verkocht.

…én lekker

Na een rondleiding kan er geproefd worden. U kunt kiezen voor het proeven van versgekookte langoustines (inclusief een glas Muscadet of limonade voor de kinderen) waarbij u leert hoe de langoustines het gemakkelijkst – en snelst – gepeld worden, of u kunt gaan voor de vissoep.
Helemaal bijzonder is de cursus ‘ Koken met zeewier’ waarbij een pronte Bretonse vissersvrouw in bijna niet te verstaan Frans uitleg geeft over de veertien verschillende soorten eetbaar zeewier en u deze ook nog laat proeven in allerlei gemakkelijk te maken recepten.

Meer info: www.haliotika.com reserveren voor de rondleidingen of de diverse activiteiten is noodzakelijk!

Tags: , , ,