In:Nieuws

Of u worst lust? Voor Bretagne aan Tafel inmiddels geen vraag meer. Catering op bescheiden schaal deed ik al. Nu is daar weer iets nieuws bijgekomen: Bretagne aan Tafel maakt zelf worst – verse en gedroogde. En omdat ik zelf graag het leven houd en dat mijn klanten ook van harte gun heb ik het Certificaat Hygiënecode voor het Slagersbedrijf gehaald. Jawel, met eindcijfer 9,4..
Wat ik geleerd heb is verwerkt in de speciaal opgestelde ‘Hygiënecode voor Bretagne aan Tafel’, die stoelt op de Hygiënecode van het Bedrijfschap Horeca en Catering en andere codes die voor mijn werkzaamheden van belang (kunnen) zijn. Je kunt immers niet voorzichtig genoeg zijn, als het om etenswaar gaat..

Alleen topkwaliteit ingrediënten
Maar terug naar de worst: voor de gedroogde en de verse worst worden uitsluitend topproducten gebruikt, en niet eerder ingevroren varkensvlees van prima kwaliteit. De verse worst (met verse kruiden..) wordt na het maken direct gevacumeerd en indien niet op dezelfde dag uitgeleverd, ook ingevroren. De gedroogde worsten worden in Bretagne op een constante temperatuur wekenlang gedroogd en ‘bewaakt’.

Diverse smaken: U proeft mee..
Het zelf maken betekent ook experimenteren. Ik kan als worst-fetisjist zelf wel vinden dat iets lekker is, maar zo werkt dat natuurlijk niet in Nederland. Daarom proeft een bescheiden proefpanel van 9 klanten mee..
Een van de nieuwe producten is gedroogde worst met Tome de Rhuys, de heerlijke pittige rauwmelkse kaas uit de Morbihan. Deze worst is in Bretagne nauwelijks te krijgen: hij wordt op hele beperkte schaal gemaakt en is vrijwel direct uitverkocht. Daarom zelf maar eens proberen..
Verder kunt u uitzien naar gedroogde worsten met Lambiq (de Bretonse Calvados-achtige likeur), knoflook en bijzondere kruiden. Als ze beschikbaar zijn wordt er op Facebook en op de site een aankondiging geplaatst.

Verse worst alleen op bestelling
Voorlopig wordt voor de verse worst alleen op basis van intekenen gewerkt: de verse voorraad is dan ook in één keer op. En ook hier diverse smaken, met verse kruiden en een Bretonse twist.. De hoeveelheden zijn beperkt – per slot van rekening is en blijft het letterlijk handwerk – dus wie het eerst komt, het eerst maalt. Maar het spreekt voor zich dat zoveel mogelijk aan ieders wensen zal worden voldaan.

Op de site en Facebook zal aangegeven worden wanneer ik weer ga ‘draaien’ en welke kruiden/smaken aangeboden worden.
Als u overigens vragen of wensen heeft kunt u mij altijd bereiken via het contactformulier op de site. Het is mogelijk om – uiteraard in overleg – de hele productie van een sessie voor uzelf te reserveren. Denk daarbij aan minimaal 2,5 kg verse worst, met een prijs van ca. 12,– tot 15,– per kilo afhankelijk van de ingrediënten.

Droge worst
Dit is een ander verhaal: in tegenstelling tot veel Nederlandse worstbereiders kies ik voor een hele langzame rijping op een constante, lage temperatuur. Geen grote stappen, snel thuis, dus. En aangezien ik zeker wil weten dat de worst geslaagd is, komt hij pas op de site als het ook ‘gelukt’ is.. Blijf kijken: de nieuwe productie wordt op de site en op Facebook aangekondigd.