Creuses
 

8,8526,18

Oesters zijn niet zo kwetsbaar als de meeste mensen denken. Nadat ze uit het water zijn gehaald zijn ze – mits op de juiste temperatuur bewaard – nog een week houdbaar. Dat betekent dat u ze nog zeker vijf tot zes dagen na aflevering kunt bewaren. Pas op de avond voor het vertrek naar Nederland worden de oesters door de oesterkweker uit het water gehaald. Om de versheid van dit product te garanderen, kan dit product alleen worden bezorgd, resp. opgehaald in Delft op de aangegeven leverdatum. Meer informatie

Maat 1 zijn de grootste oesters, maat 5 de kleinste.
U kunt naar wens de oesters in een mandje met zeewier laten verpakken (kostprijs). Hierin blijven uw oesters langer goed*

Op bestelling, leverdatum begin 11 feb. 2019

Informatie over de levering van verse producten vindt u bij Veelgestelde vragen.

 

Wissen
SKU: Niet beschikbaar. Categorie:

Productbeschrijving

Het beste seizoen om oesters te eten is in de winter en de lente, dan zijn ze het beste! Wie zich niet kan bedwingen: oesters zijn het jaarrond te eten, alhoewel ze in de zomer ‘ melkachtig’ zijn. Dat heeft te maken met hun voortplantingscyclus.

De klassering van de oesters is gebaseerd op een afspraak binnen de beroepsgroep. Voor de creuses geldt: hoe kleiner het getal, des te groter de oester. De grootste oesters, de nrs. 1 worden meestal gebruikt voor verwarmde gerechten. Voor het rauw eten van oesters wordt meestal gekozen voor de nrs. 2 tot en met 4. De ‘vijfjes’ zijn klein, en worden meestal bij een apéritief geserveerd. Het meest gangbaar zijn de nrs.3, maar alle maten zijn leverbaar.

 

*Wel of geen mandje?

Oesters in een mandje hebben iets romantisch en authentieks. Maar het is ook voor het vervoer en de houdbaarheid van deze kwetsbare zeevrucht beter om oesters in een mandje te vervoeren: de oesterkweker legt de oesters op een bedje van zeewier en sluit het mandje ook af met een laag zeewier. Dat betekent dat de oesters beter geïsoleerd zijn voor temperatuurschommelingen tijdens het vervoer. Het zeewier kunt u daarna desgewenst gebruiken als versiering om de geopende oesters op te leggen. De mandjes zijn niet verplicht: Bretonse oesterliefhebbers kopen oesters bij de oesterboer ook gewoon in een plastic zakje. Bretagne aan Tafel geeft u nu de keus: oesters met of zonder mandje. De kostprijs voor mandje en zeewier wordt in het laatste geval doorberekend (1,80 euro). En eerlijk gezegd is mijn advies ook: investeer in de kwaliteit van uw eetgenot en laat ze in een mandje vervoeren!

Instructie oesters openmaken

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Alternatieve methode:
Open de oesters door ze in een ovenschaal goed vast te zetten in verfrommeld aluminiumpapier met de bolling naar beneden en zet ze in een voorverwarmde oven (200 graden) tot de schelpen open gaan. Haal het bovenste deel van de schelp eraf. Goed opletten als u ze rauw wilt eten, anders garen de oesters!

Serveertip

Serveertip

Je serveert ze het best koel maar niet ijskoud. Liefst niet op ijs, maar op grof zeezout of op zeewier. Niet eerder dan een uur voor het eten openmaken.

Serveertip

Serveertip

Gooi altijd het eerste water uit de oester weg. De oester vult zich weer en de tweede portie water heeft meer smaak.

Bewaartip

Bewaartip

Als je ze niet onmiddellijk gaat eten, bewaar de oesters dan op een koele donkere plaats. Leg ze met de bolle kant naar beneden en plaats er een gewicht op.

Recepten