Type gerecht: hoofdgerecht
Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 30 min.
Bereidingstijd: 50 min.
Ingrediënten
- 4 Gekonfijte eendenbouten met vet uit de pot (of zak)
- 300 gr gedroogde groene linzen uit Puy
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 flinke ui, kleingesneden
- 1 tak verse bleekselderij kleingesneden
- 1 fijngehakte teen knoflook
- 4 takjes verse thijm
- 1 laurierblad
- Zout en peper uit de molen
- 4 koppen gevogelte bouillon
- 400 gram jonge spinazieblaadjes
- 3 eetlepels vers sinaasappelsap
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Nb. Lees eerst het recept goed door voor u begint. Een aantal activiteiten vindt gelijktijdig plaats.
Bereiding
- Was de linzen goed en laat ze uitlekken.
- Laat in een grote braadpan de olijfolie heet worden en doe er vervolgens de kleingesneden ui, bleekselderij en knoflook in. Laat dit een minuut of drie op middelmatig vuur bakken.
- Doe de linzen bij het groentemengsel. Laat het geheel gedurende 1 minuut ongeveer opkomen.
- Doe er de laurier, thijmtakjes en bouillon bij.
- Breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het zachtjes sudderen tot de linzen gaar zijn (ca. 40 min., maar proef geregeld, het kan sneller of langzamer gaan )
- Laat het mengsel de laatste 5 min. koken zonder deksel en roer een aantal keren alles goed door.
- Terwijl de linzen koken: verwarm de oven op 200 graden.
- Giet de linzen af, verwijder het laurierblad en de thijm. Voeg zout en peper toe en roer door. Zet de pan opzij.
- Verhit een andere grote pan (liefst met antiaanbaklaag) die in uw oven past op middelhoog vuur.
- Leg als de pan heet is, de eendenbouten in een beetje eendenvet uit de pot of zak met de huid naar beneden voor ongeveer 2 min. of totdat het vlees warm is en de huid knapperig. Keer de bouten en zet de pan gedurende 10 min in de oven tot het vlees goed doorgewarmd is en de huid knapperig. Let op: de gekonfijte bouten zijn al gaar als ze erin gaan. Het gaat dus om voorzichtig opwarmen.
- Haal de bouten uit de pan, leg ze op een warm bord. Laat de spinazie in het resterende eendenvet op hoger vuur gedurende een minuut ongeveer zacht worden. Roer. Voeg als de spinazie geslonken is, de afgegoten linzen daarbij, evenals het sinaasappelsap. Verhit alles nog 3 min. zodat het geheel goed warm is.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Verdeel de linzen over de (warme) borden en leg op ieder bord bovenop de linzen een eendenbout.
- Strooi daarover wat versgehakte peterselie.
Let goed op: de ene oven is krachtiger dan de andere, hou dus het gratineerproces in de gaten!
Boodschappenlijst
Meer recepten
Alle prijzen vermeld op deze website zijn consumentenprijzen inclusief BTW. Voor retailers gelden aangepaste prijzen.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.
Copyright Bretagne aan tafel 2012-2018
Website: Marjolein Sileon